Deroose Plants

Internationale topspeler met sierplanten

Deroose Plants is een succesvol familiebedrijf dat zich toespitst op de teelt en internationale distributie van sierplanten. Het bedrijf specialiseert zich in nieuwe technieken voor het vermeerderen van planten. Deroose Plants verfijnde deze techniek op grote schaal en bevestigde zo zijn reputatie als topspeler in deze markt. Naast haar vestiging in Evergem, heeft het bedrijf inmiddels vestigingen in Florida en Shanghai.

Uitdagingen door schaalvergroting

Deze schaalvergroting bracht echter enkele groeipijnen met zich mee. De hamvraag: hoe financier je het werkkapitaal wanneer je overgaat tot een wereldwijde verspreiding van je activiteiten? Doordat er steeds meer gesteund werd op bankfinanciering, gaven de banken aan dat er andere financieringsmiddelen gezocht moesten worden. Bovendien vroeg de nieuwe mondiale situatie van het bedrijf ook om bijkomende expertise. De bancaire relaties van Deroose Plants contacteerden Consilio Partners om te bekijken hoe deze uitdaging beantwoord kon worden.

De ondersteuning door Consilio

Consilio Partners begon met het scherp stellen van de bedrijfsstrategie. Via een strategische oefening en het betrekken van alle stakeholders, kwam Deroose Plants tot de conclusie dat indien het succesvol wenste te blijven er in eerste instantie bijkomende expertise op het vlak van bedrijfsbeheer, rapportering en treasury noodzakelijk was.

Om die nood te vervullen, stelde Consilio Partners de oprichting van een actieve Raad van Bestuur voor. Consilio Partners zocht de geknipte externe voorzitter uit, met ervaring op het vlak van bankrelaties en treasury. Bovendien werd een tweede externe bestuurder aangetrokken uit de wereld van de Private Equity. Consilio Partners volgde lange tijd de werking van de Raad van Bestuur op volgens de regels van deugdelijk bestuur. Zo hielden we de vinger aan de pols op het gebied van de resultaten en stuurden we bij waar nodig.

Familiebedrijf sterker maken

Naast zaakvoerder Reginald Deroose zijn ook verschillende familieleden actief binnen de onderneming. Om de belangen van de familie zuiver te houden, schreef Consilio Partners een familiecharter en richtten we een familieforum op. Hier wordt de familie geïnformeerd over het reilen en zeilen van de onderneming en geconsulteerd bij het nemen van belangrijke beslissingen.

Deroose Plants: sterker dan ooit te voren

Het resultaat van de interventies van Consilio Partners? Een goed functionerende Raad van Bestuur, genormaliseerde relaties met de banken, een waterdichte opvolging van het werkkapitaal tussen de verschillende vestigingen en een transparante rapportering. Bovendien legt zaakvoerder Reginald Deroose zich weer toe op zijn passie binnen het bedrijf: onderzoek en ontwikkeling. En met succes. Want de technieken die Reginald Deroose binnen zijn bedrijf toepast, zijn inmiddels internationaal gegeerd.