Zaman

De vraag van vele bedrijfsleiders
Het succesvolle familiebedrijf Zaman uit Gent is een gevestigde waarde in de sector van de installatie en het onderhoud van luchtbehandelingssystemen, zoals airconditioning en verwarming. Hardwerkend zaakvoerder Yves Zaman werd geconfronteerd met een vraag die vele zaakvoerders zullen herkennen: wat moet er gebeuren met het bedrijf wanneer ik minder wil werken?

De zoon van Yves Zaman, David, profileerde zich op dat moment als mogelijke kandidaat. Dit riep de eventuele vraag op hoe de overgangsperiode tussen beide zaakvoerders moest verlopen.  En hoe kon zoon David voor de opvolging van zijn vader kon voorbereid worden. Om deze vragen concreet te beantwoorden, deed Yves Zaman een beroep op Consilio Partners.

Vertrouwen door overleg
Consilio Partners verkoos een strategische oefening uit te voeren en te peilen naar de langetermijnvisie van eigenaars en sleutelmedewerkers. Uit deze consultatieronde volgde de vaststelling dat het bedrijf een complexe structuur had, met een niet aangepaste rapportering. Het stroomlijnen van de activiteiten tussen de verschillende filialen en de uitbouw van een waterdichte infrastructuur was essentieel. Daarom zette Consilio Partners voluit in op de oprichting van een operationele Raad van Bestuur. Om aan de verwachtingen tegemoet te komen, moest een bestuurder worden aangetrokken die volledig beschikbaar was – én vertrouwd was met de activiteiten van de groep. Bovendien moest deze bestuurder ook ruimte maken om zoon David te begeleiden naar zijn nieuwe functie.

Evolueren om te groeien
Samen met Yves Zaman werd er gezocht naar een geschikte externe bestuurder, die snel zijn taak ter harte kon nemen. Na verloop van tijd werd hij de verbindingspersoon tussen vader en zoon. En groeide David steeds meer in zijn nieuwe rol.

Consilio Partners begeleidde de operationele Raad van Bestuur en introduceerde de idee van een directiecomité, dat door zoon David werd voorgezeten. Op die manier kon hij zijn positie verstevigen en het vertrouwen van zijn vader te krijgen.

Zaman, een bloeiend en groeiend bedrijf
Inmiddels is David voor de volle 100% bedrijfsleider van de Zaman Groep. Yves Zaman ging het rustiger aan doen en is niet meer voltijds aanwezig in het bedrijf. De Raad van Bestuur bestaat tot op vandaag nog altijd. En nam inmiddels de beslissing om de activiteiten van het bedrijf uit te breiden naar andere regio’s binnen België.

Wilt u weten hoe Consilio Partners úw bedrijf sterker maakt? Neem vandaag nog contact met ons op.